Der var engang – historien bag Udflytterbørnehaven Bøgely

forår 2016 159Bøgely har været udflytterbørnehave siden 1. juni 1961.

Asylselskabet har ejet Bøgely siden 1931. I perioden fra 1934 til 1961 var Bøgely koloni for de andre institutioner i Asylselskabet.

Vi har ofte henvendelser eller besøg af “gamle” Bøgelybørn. Det gælder både børn der lige er gået ud og dem, der for længst er blevet voksne. Det er heller ikke usædvanligt at Bøgelybørn vender tilbage som forældre eller som medarbejdere.

I 2006 havde vi besøg af en kvinde, som efter lang tids søgen endelig fandt frem til, hvor hun i sin barndom, havde opholdt sig på koloni. Hun fortalte, at hun havde været af sted i 1947. Dengang var et ophold på koloni af noget længere ophold end nu om dage. Hun fortalte også, at hendes forældre ikke havde måtte besøge hende, men havde gemt sig i græsset, for at se til hende. Hun havde heldigvis været glad, da de gik forbi!

Det, der nu er Rævenes grupperum, var dengang sovesal.

Bøgely blev bygget i 1842 af Adof Eyermann. Det fungerede gennem mange år som gørtlerværksted.
I en periode fungerede huset som pension, hvorefter det blev overtaget af Frue Sogns Optagelseshjem i 1912 – 1923. Derefter overtog Mødrehjælpen huset for at give plads til en husholdningsskole for enlige mødre.

De interesserede kan læse mere på www.raadvadby.dk